Hazahozzuk a jövevényt

20130210_150733Ha megvan a kiválasztott, ha a környezetünk is elfogadta, hogy macskánk lesz, ha kellő időt töltött már a családjával a kölyök, akkor ideje, hogy hazahozzuk a jövevényt. Ehhez szükséged lesz egy kosárra vagy macskahordóra, ha hideg van, valami pokrócra is, valamint valakire, aki elsoffíroz odáig meg vissza. Ne felejtsd elkérni az oltási könyvet, ha van, valamint pedigrés állatnál a törzskönyvet. És kérj egy darabot abból a rongyból, amin aludtak a kicsik. Ez otthon a saját vackának kialakításakor jól jöhet. Lehetőleg ne etessék, ne itassák előtte. Hétvégén, reggel menj érte és egyből vidd haza.

Mi az, ami feltétlen kell, hogy otthon várjon benneteket? Alomtál. Ha nagy a ház, lehet, hogy többre is szükség lesz majd, de egy mindenképp kell. És bele megfelelő alom és lapát. Nem kell a legdrágább, sokat ígérő csodapor. Olyat vegyél, ami összeáll egy csomóba, ha nedvesség éri. Könnyebb dolgod lesz vele, ugyanis a csodaalmok addig jók csak, amíg van egy vékony réteg belőle szárazon, ami fed. Ha azt lekaparja az állat, olyan büdös húgyszag lesz, hogy belebolondulsz. Én a Biokat’s almokat használom. Van belőle kis szemcsés, nagy szemcsés, púder, meg más illatos is, de én ez utóbbiakat nem ajánlom. Egyrészt a narancsos húgy semmivel se kellemesebb, mint a natúr, másrészt a macska is idegenkedve fogadja a szagát. A lényeg: olcsót ne vegyél, mert az porzik és a cicád beszippantja, asztma, és egyéb légúti betegség a következménye.

Amint hazaértetek, az első az legyen, hogy beteszed az alomba, és hagyod, hogy onnan ő jöjjön ki. Aztán visszateszed, és újra. Ezt 2-3 alkalommal ismételd el, és csak utána hagyd, hogy felfedezze a lakást. Legyél vele, de ne gyömöszöld, ne kapkodd fel, lesz még módod rá elég. Ez az idő most a macskádnak kell, hogy tájékozódni tudjon később. A macskák alapvetően szobatiszták, ha nem betegek, akkor nem fognak bajt csinálni, legfeljebb szorult, ijedt helyzetben jelölhetnek meg vizelettel ezt vagy azt, de ez ritka. Vagy bosszúból, de erről később.

Mi kell még? Etetőtál, macskánként egy. Ezen jobb, ha nem közösködnek, egyrészt vívás a vége, másrészt jobban nyomon tudod követni, milyen étvággyal és mennyit eszik, ha külön tálja van. Vizes tál is kell, ha több macskád lesz, azt használhatják közösen. Ha benti macska lesz, akkor idővel legyen macskafű is, már ha nem akarod, hogy a növényeid legelje – bár a hatás ezirányban nem egyértelműen bizonyított, a miéink ha úgy tartja kedvük, ettől még megették a vízipálmát, amíg volt. A lenyelt szőrtől a fű segítségével szabadul meg az állat, tehát ne ijedj meg, nem beteg, ha eszi. És kell még játék. A klasszikus cérnán kilincsre akasztott alufólia gombócot nem javaslom, egyrészt, mert beleakadhat, felakaszthatja vele magát, másrészt az alufóliát se jó, ha megeszi. Pofozni egy rongylabda is kitűnő, ha mindenáron hülyíteni akarod, akkor lehet rá cérnát kötni és húzogatni, de amint meguntad, tedd el, hogy ne találja meg. Sajnos ugyanis a spárgát, varrócérnát, fogselymet előszeretettel meg is eszik, és amíg van, addig nyeli, a cérna egyik vége fenn, a másik már lenn, ilyenkor operálni kell, szó szerint feldarabolva a beleit, és így a hosszú élet ritka. Házilányok, varróasszonyok, minden ilyet tessék gondosan elzárni, kidobni! Játékra egy szőregér alkalmasabb, de úgyis megtalálja azt, ami neki tetszeni fog. Jó szolgálatot tehet a kaparófa, fel lehet csavarozni az ajtófélfára például, és akkor a körmeit nagyobb eséllyel azon fogja élezni, nem a Klippan kanapén.

Mit adjunk enni a cicának? Amíg nem váltott fogat, addig kölyökkaját. Konzervben lehet kapni kifejezetten kiscicának valót. Kölyöknek ne adj száraztápot, csak azután, hogy már rendes fogai lesznek. Felnőttnél szóba jöhet a Kitekat, Friskies, Whiskas, Felix. Darling, vagy az alatt már a nem ajánlott kategória. A macskatartás sem a legolcsóbb hobbi, ha nincs rá keret, gyűjts inkább szalvétát, de ne az állatokon spórolj, de elkényeztetni sem kell az ötezer forintos kilónkénti árú űrtápokkal. A jól tartott házikedvenc egyrészt kevesebb bajjal jár, kisebb az orvosnál hagyott összeg, másrészt neked is jobb látni egy megelégedett állatot, mint egy beteges gebét.

Mit ne adjunk enni? Házi kosztot, emberkaját, disznóhúst, fűszeres ételt, csokoládét ne. És az se jó megfejtés, ha odadobálod neki a csirkecsontot, hadd ropogtassa. Ugyanis ennek könnyen lesz az az eredménye, hogy vagy a foga közé szorul a szilánk, vagy a torkán akad, vagy elreped, letörik a foga. A csont nem a macskának való. Babona, hogy beépül, mint kalcium. És ne adj neki tejet sem. A macska étrendben nincs semmi tejtermék. Ugyanis csak össze fogja fosni tőle magát. A macskakonzerveket úgy állítják össze, hogy abban megvan minden, ami kell a cicának. Legyen az elég. Lakásban ez egyértelműbb, de ház körül tartott cicánál is azt javaslom, hogy ne apellálj arra, hogy ha éhes, majd fog egeret, vagy madarat. Ez csak a betegségek forrása lesz, ráadásul ott a veszélye, hogy mérgezett állatot eszik, amitől ő is bajba kerülhet.

Én télen reggelire konzervet adok (négy macskámnak egy 400-as elég), estére pedig szárazat. Nyáron fordítva, hogy a melegben a hús, ha véletlenül a tálban hagyja, ne romoljon meg. Ha egy cicád lesz, mennyiségben elég lehet az alutasakos is, de ha lefedve beteszed a hűtőbe a konzervet, több napra is eloszthatod, árban jobban kijössz. Száraznál még szigorúbban kell venni a minőséget, ugyanis nem mindegy, milyen és mennyi vitamint, ízfokozót, adalékokat, szóját és egyebet adnak hozzá a gyártók. Ezért lehetőleg diétás, jó száraz kosztot válassz. Ami nálam nagyon bejött, az a Trovet. Állatorvos ajánlotta és hozza, van belőle szőrgombóc elleni, de a legfontosabb a húgyúti betegséget megelőző kaja is. Más cégek is gyártanak ilyen minőségi kosztot, van választék. Nem győzöm elégszer mondani, legyen friss, tiszta víz a tálban a kaja mellett. Ez ugyanolyan fontos, mint az evés, mert a kis állat könnyen kiszáradhat, amiből sok esetben csak infúzióval fogod tudni visszakanyarítani. Én jutalomfalatot nem tartok, azok túl vannak turbózva. Ha kedveskedni akarsz, pár szemet a szárazból simán használhatsz jutalomfalatként is. Ajánlom a Zooplus oldalát, sokféle ételfajta közül válogathatsz, házhoz is hozzák, minden van náluk, ami a macskához kellhet. És olcsóbb, mint a hazai árak. Nagyobb tételben érdemesebb tőlük venni, ha van hova tenned a készletet.

Legközelebb az orvosi dolgokról írok majd, de egyet nem tudok eléggé hangsúlyozni. Csak akkor vigyél haza állatot, ha lesz időd foglalkozni is vele, és ne azért legyen cicátok, mert a gyerek nyafog. Fontos a nevelésnél a felelős állattartás, de a gyerek önmagától nem lesz jó gazdája az állatnak, csak ha tőled is ezt látja. Az állat kiszolgáltatottabb tud lenni egy gyereknél, ezt soha ne felejtsd el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .