Legyen hát macskánk

2016-06-16-14.47.20-1

Rövid idő alatt több barát, ismerős is a macskákról kérdezett, mint úgymond tapasztalt macskatartót, próbálom néhány poszt erejéig összeszedni, amit tapasztalatként összeszedtem az elmúlt 19 évben.

A legfontosabbat mondom elsőre: a macska 10-15 évig is élhet. Vagyis ezzel számolj, tudod-e vállalni, hogy ez alatt az idő alatt nincs hosszú távoli utazás, nincs elfelejtettem vizet adni, majd holnap megetetem, az állat törődéssel és felelősséggel jár. És pénzbe kerül a fenntartása, kaja, orvos, technikai felszerelések. Na meg időbe, ami azt jelenti, hogy ha napi 12 órát vagy mondjuk távol, akkor a cicád nem lesz boldog. Ha csak kis kétséged is van magadat illetően, akkor járj olyan barátokhoz, akiknek van cicája, szeresd őt.

A kérdés, ami sok mindent eldönt, hogy van-e már bármiféle állat, de főképp macska ott, ahová az új szerzemény kerül. Ha van, akkor az alábbiak sok újat már nem fognak mondani, de ebben az esetben még fontosabb, hogy az új állatot, mielőtt hazavisszük, állatorvos (vérvétel és elemzés útján) ellenőrizze le, nehogy a három rettegett macskabetegség valamelyikével a már meglévőeket is megfertőzze. Ezek a fertőző hashártyagyulladás (FIP), leukózis (FeLV) és az immunhiányos betegséget okozó vírus (FIV). Sajnos ellenük 100%-os védelem nincs, és a kinti macskák többsége valamelyikkel fertőzött lehet élete során.

Fontos az is, hogy kertes házba, vagy lakásba kerül-e a cica. Bizonyos lakásméret alatt ugyanis nem csak kutyát, de más állatot sem szerencsés tartani. A fajtatiszta tenyészállat inkább zárt térbe való, részben mert kényesebbek a környezeti hatásokra, részben pedig elég drágák, és kelendőek – a macska pedig könnyen kóborol, vagy ellophatják. Pénzért állatot csak megbízható, ismert tenyésztőtől vegyünk. Tudom, egy-egy kölyök 50-100 ezer forint is lehet, de a tenyésztés kényes dolog, és egy belterjes alomból jó esetben olyan jövevényt kapunk, akinek viselkedése és felépítése, mentális és fizikai képességei igencsak változóak lehetnek. Én a brit macskák nagy szerelmese vagyok, majdnem vettem is egyet, de végül úgy voltam vele, hogy nem reszkírozom meg ezt a dolgot, és inkább házi macskáink lesznek.

Ismerjük meg a gazdát, ha lehet, akkor válasszunk, amikor még van miből. Fiút, vagy lányt? A kérdés jogos, bár nagyon nagy különbséget nem tapasztaltam közöttük. Én az ivartalanítás híve vagyok, több okból is. Egyik, hogy a macska fogyóeszköz, ha űzi a vágy, akkor főleg. Lakásban szenved, kertből szökik. A kandúr viharos nemi életet él, és utána elég komoly veszteséglistával állít haza, néha hetek múlva csak. Tegye fel a kezét, aki félszemű macskára vágyik. A nőstény kevésbé messze kódorog el, és vívni se vív annyit, viszont a herélés egyszerűbb és hamarabb gyógyul, mint a miskárolás. Női és férfi macskánál is igaz, hogy a párzás során szerzik a legtöbb betegséget, a fent említett hárombetűs rémeket is, és a sokak által rettegett nyervákolás, jelölés sem mondható pozitív hozadéknak. Tehát herélni és miskárolni, amint lehet. Egy kivétel van, ha kíváncsiak vagyunk és él bennünk egy rejtett Attenborough. Mert ebben az esetben csaj macskánál egy alom felnevelését jó megvárni. Nem a macska miatt, hanem mert érdekes és szép, már ha nem eszi meg a kölykeit, de az ritka.

Ne akard túl hamar elhozni az állatot a gazdától. A legtöbbet az anyjuktól és egymástól tanulnak. Olyat is, ami neked lesz fontos, hogy például játék közben a karmukat be kell húzni. Korán elszakított kölyök szinte biztos, hogy komoly sebeket bír majd okozni neked, akaratán kívül. Bercike 14 év alatt se tanulta meg, hogyan kell karom nélkül szeretni. Vérzünk is rendesen. Mármint nem ő, hanem mi, emberek.

Meg foglak lepni most, mert paradoxonnak tűnik, de ha azt szeretnéd, hogy viszonylag épségben maradjon a lakás, jobban jársz, ha testvéreket hozol a házhoz. Kevesebb bajod lesz, ha két macskád van egy alomból, mert egymással játszanak, egymást gyepálják, ami látványnak is rendkívül szórakoztató, és így nagyobb esélyed van rá, hogy a polcokon lévő dolgaid megmaradnak az utókornak, mert nem fognak unalomból rosszalkodni, energiáikat egymáson vezetik le. Ha azonban azt szeretnéd, hogy ölbe ülős, bújós kis vakarcsod ne tágítson mellőled, tehát ha a függő viszony híve vagy, akkor ennek nagyobb esélye lesz, ha egy cicád van csak, viszont ő ki fogja követelni magának a teljes és osztatlan figyelmed. Azzal nem árt számolni, hogy a macskák jellemes lények és erősen öntörvényűek, úgyhogy fenti állítások alól néha akadnak kivételek.

Végül: én a menhelyi beszerzésnek nem igazán vagyok híve. Csak akkor, ha igazoltan az állományukat orvos látja, és elvégzik az állatok ivartalanítását. Tehát csak ilyen helyről hozzunk el cicát, ha már a macskához jutás örvén jótékonykodni is szeretnénk, mert hiába a sok szívhez szóló facebook kampány, mégis csak nekünk kell majd sok éven át együtt élni vele, nem mindegy, hogy ebből mennyi telik orvosi várószobákban.

Vannak persze extrém esetek is, amikor mellénk szegődik a cica, utcán, kiránduláson – ezek kitüntetett pillanatok. Nem biztos, hogy minden ilyen állatot haza kell vinni, de azt jó tudni, hogy mindig a macska választ magának gazdát. Ezt akkor is jó szem előtt tartani, ha ismerőstől akarunk választani. Ezért is jó, ha van miből, figyeld meg, melyik hogy viszonyul hozzád, követ, figyel, vagy tojik rád, netán menekül, következtethetsz ebből arra, hogy te vagy-e az ő embere. Legközelebb a macska hozzávalókról lesz szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .